Schaatsen uit het vet voor natuurijs?

Bij natuurijskoorts of schaatskoorts melden de media altijd dat de schaatsen uit het vet kunnen. De gedachte ontstaat omdat het natuurijs aangroeit en iedereen wil gaan schaatsen. Deze mededeling bij elke natuurijs periode geeft ons altijd een dubbel gevoel. Schaatsen invetten is wat ouderwets. Dus de uitdrukking "schaatsen uit het vet halen" lijkt ons figuurlijk bedoeld net als bijvoorbeeld "schaatsen aan de wilgen hangen".

 

Schaatsen uit het vet bij natuurijs?

Na een natuurijs periode moest je vroeger je schaatsen invetten omdat de schaatsen op een onverwarmde of vochtige zolder of schuur opgeborgen werden. De schaatsen konden dan gaan roesten en om dat te voorkomen werden ze ingevet. Het vet waarmee je de schaatsen invette moest zuurvrij zijn om aantasting van het ijzer te voorkomen. Tegenwoordig is het aan te bevelen om schaatsen goed droog weg te leggen in een oude droge handdoek (bv een Viking schaatshanddoek). Leg je schaatsen niet in een schuur, maar gewoon in huis in een droge kast of doos. Gebruik ook geen vet voor de smering van het klapmechanisme, maar gebruik hiervoor bijvoorbeeld wat teflonspray, WD40 of koop een onderhoudsset van Viking.

Vet is vervelend bij het schaatsen slijpen

Als we voor beginnende schaatsers schaatsen slijpen merken we vaak dat de ijzers ingevet zijn. Vaak zitten de schaatsen vol zand en stof, want het vet trekt vuil aan. Dus moet het vet er af voordat je gaat slijpen, want de slijpsteen gaat er van dicht zitten met allerlei troep.

Wil je meer informatie over schaatsen kopen?

Zet het natuurijs door en wil je lekker gaan schaatsen? Het kan ook zijn dat je nog oude schaatsen in het vet hebt zitten, maar dat je toe bent aan iets anders. Als je nieuwe schaatsen wil kopen, kijk dan verder onder schaatswinkels en informatie  over schaatsen kopen en passen.