Schaatsschema's voor coaching

Schaatstest heeft een aantal schema's opgesteld voor het schaatsen van wedstrijden. Wil je deze coachingsschema's gebruiken? Dan kan je deze schema's hier downloaden en eventueel uitprinten om schaatsers tijdens wedstrijden te coachen. De schema's zijn ook geschikt om als supporter de rondentijden of tussentijden tijdens schaatswedstrijden zelf te volgen.

Barend Princen: Coaching

Verloop wedstrijdschema

De schaatsschema's zijn per afstand opgesteld. Onder vind je downloads met schema's van 1.000, 1.500, 3.000, 5.000 en 10.000 meter. Maar hoe verdeelt een schaatser zijn race? Rijdt de schaatser de schema's vlak, oplopend met verval of zelfs aflopend? Dat is een beetje afhankelijk van het profiel van de rijder. Bij het opstellen van deze schema's is rekening gehouden met het verval dat schaatsers gemiddeld hebben tijdens het schaatsen van deze afstanden. 

Wat is het nut van het coachen op tijden?

Je kan je afvragen of het nuttig is om te coachen op een eindtijd en het verloop van een wedstrijd. De vraag is of je als coach bij een 1.000 of 1.500 meter invloed hebt op de eindtijd van een schaatser. Op deze afstanden moet de schaatsers hard openen, gevolgd door snelle ronden. Als deze te langzaam zijn dan is de verloren tijd vaak niet meer in te halen. Zijn deze te snel dan komt de schaatser zichzelf vanzelf tegen maar daar is dan niets meer aan te doen. Wel geeft het veel schaatsers comfort tijdens de wedstrijd om te weten hoe het gaat. Door te werken met een rondenbord hoeft de coach niets te roepen en kan deze zich focussen op een technische aanwijzing. Op langere afstanden is het nut van het rijden op een schema wat groter. Dan kan te hard of te langzaam beginnen nog wel gecorrigeerd worden. 

Wat doet de schaatscoach verder?

Aan een coach die alleen maar bezig is met het doorgeven van de tijden op de kruising heb je niet zoveel. Wat doet de coach voor en na de wedstrijd? Zet hij de schaatser op scherp? Vraagt hij bij de schaatser uit met welke taak deze de wedstrijd gaat rijden. Is er een technisch aandachtpunt? Waar moet de focus naar toe? Wat is een goed raceplan? Wat doet de tegenstander? Kan je ergens van de tegenstander profiteren of verwacht je misschien ergens een moeilijke wissel? Wat gebeurt er in de wedstrijd waar je weer wat van kan leren of waarmee je als coach tijdens de trainingen met de schaatser aan de slag gaat. Allemaal aspecten waar de coach de schaatser mee kan helpen. Coachen is dus meer dan alleen maar de tijden van het coachingsschema doorgeven.

RondenbordRondentijden of tussentijden in het schaatsschema?

Kijk je naar rondentijden of tussentijden? De meeste coaches kijken naar rondentijden maar je kan in deze schema's ook naar de tussentijden kijken. Vroeger gaf de coach met vingers omhoog of omlaag ook wel aan hoeveel seconden je boven of onder het schema zat. Dat zien we niet meer zoveel. Rondentijden en tussentijden zijn gemakkelijker om door te geven tijdens het coachen. Bijvoorbeeld met een rondenbord.  Ook zijn rondentijden gemakkelijker af te lezen of te verstaan door de schaatser zelf. 

Schema's voor coaching

Je kan de schaatsschema's hier bekijken of downloaden.