Schaatsen kopen: Waar moet je op letten?

Schaatsen kopen? Zorg dan dat je weet waar je op moet letten voor je de schaatsen gaat passen. Als beginner koop je misschien eerst 2e hands schaatsen. Want veel schaatsers leren schaatsen op gebruikte schaatsen. Maar de eerste aankoop van schaatsen kan leiden tot een teleurstellingen als je niet goed oplet. Wil je dat voorkomen? Lees dan eerst waar je op moet letten en ga dan pas je comfortschaatsen, toerschaatsen, of klapschaatsen kopen.

 • Wat zijn de meest gemaakte fouten als mensen schaatsen kopen?
 • Waar moet je precies op letten als je schaatsen gaat kopen?

Schaatsen kopen: In welke schaatswinkel?

Wil je schaatsen kopen, ga dan naar de schaatswinkel? Je hoeft niet perse schaatsen in de winkel te kopen. Je kan ook schaatsen kopen op internet? Maar wil je je schaatsen passen? Dat kan online niet natuurlijk. Om schaatsen te passen ga je natuurlijk naar een schaatswinkel. 

Zoek hier de schaatswinkel bij jou in de buurt of kijk welke webwinkels of webshops er zijn om schaatsen of skeelers te kopen.

Schaatsen kopen: Waar moet je op letten?

Beginnende schaatsers denken vaak dat het verstandig is om schaatsen een maatje groter te kopen. Zogenaamd op de groei. Met geitenharen sokken of zelfs twee paar sokken denk je dan dat je warme voeten houdt. Helaas leidt dit zo'n koop tot teleurstellingen. Als je schaatsen te groot zijn geven ze onvoldoende steun. Je schaatsen moeten goed passen om gevoel te hebben op het ijs. En als je schaatsen te klein of te groot zijn krijg je vaak koude voeten, blaren of kramp in de voeten. 

Schaatsen kopen? Wat moet je niet doen? Drie dingen om af te raden

Schaatsen kopen in de schaatswinkelKoop schaatsen niet te groot, maar ook niet te klein

Nog niet zo lang geleden hadden alle schaatsen een platte zool zonder steun.Om een beetje steun te creëren werden schaatsen in een goede schaatswinkel dan twee maten kleiner aangemeten. Dit leverde vanzelfsprekend de nodige steun op, maar ook afgebonden en vaak koude voeten. Vele schaatsers kennen de zogenaamde schaatsknobbels op de hielen (hielsporen) die mede veroorzaakt werden door te kleine schaatsen. Te groot is ook niet goed. Dan heb je te weinig steun en te weinig gevoel. Veel mensen spannen hun voeten aan op zoek naar wat steun in de grote schaatsen en krijgen zo kramp in hun voeten. Maar je hebt bij schaatsen veel minder ruimte nodig bij de tenen want je wikkelt je voet niet af. Koop je een goede schaats van bijvoorbeeld Viking? Zoek dan gewoon in je eigen schoenmaat of hooguit een maatje kleiner.

Doe geen steunzolen in je schaatsen

Heb je steunzolen? Doe ze niet in je schaatsen. Je orthopeed, podoloog of fysiotherapeur kan het je adviseren. We hebben dat al zo vaak gehoord. Maar dan hebben ze echt geen verstand van schaatsen. Steunzolen horen niet in je schaatsen. Bij hardlopen en wandelen is het belangrijk je voet af te wikkelen. Maar de beweging van de voet verloopt bij het schaatsen heel anders. De balans op de schaats is veel minder afhankelijk van je zool maar meer van de positie van je lichaamsgewicht en de positie van het ijzer. De correctie van een steunzool in de schaats heeft dus helemaal niet het beoorde effect. Een steunzool past bovendien nooit helemaal goed in je schaats en zorgt er vaak voor dat de schaats niet meer goed onder de voet zit en dat je technisch niet kan bewegen zoals het hoort. Vergeet dit dus echt en doe geen steunzolen in je schaatsen. 

ComfortnorenZorg voor bewegingsvrijheid enkel 

Sommige mensen met zwakke enkels die op de binnenkanten rijden van de schaatsen kopen comfortnoren met een harde plastic schoen of een soort van ijshockeyschoen die boven de enkels sluit. Deze schaatsen helpen voor beginners zeker met de balans en comfort, maar deze schaatsen beperken je wel in de bewegingsvrijheid om goed te leren schaatsen. Er zijn twee alternatieven:

 • Het aanleren van een betere schaatstechniek: Het op de binnenkant van de schaats rijden wordt echter vooral veroorzaakt door een slechte balans. Met een paar goede schaatslessen zal je techniek verbeteren en kan je schaatsen kopen met meer bewegingsvrijheid om de schaatsbeweging goed uit te voeren. 
 • Comfortnoren kopen met hogere maar zachtere schoen. De zachtere schoen geeft meer bewegingsvrijheid om de knie goed naar voor te drukken.

Schaatsen kopen: Wat is het meest belangrijk om op te letten?

Schaatsen kopen voor beginners / toerrijders

Als je schaatsen wil kopen, stel dan eerst vast waar je je schaatsen voor gaat gebruiken:

 • Ben je liefhebber voor het schaatsen op natuurijs? Kies er dan voor om op noren te schaatsen
 • Moet je nog leren schaatsen of ben je toerrijder? Kies voor comfort en steun.
 • Kies je voor een conventionele, traditionele noren met platte zool en ijzer met voetplaat? Dan geldt nog steeds het oude advies, een maatje kleiner.
 • Kies je voor een kuipzool (gevormd met een voetbed) dan kies je automatisch voor meer comfort. Koop dan je schaatsen in dezelfde maat als je schoenen of hooguit een maatje kleiner. Merken van deze schaatsen zijn de Viking, Cadomotus, Raps, Maple of Evo. 
 • Kies je voor comfortnoren? Houd er dan nog steeds rekening mee dat de schoen niet te ruim mag zijn. Als je gaat schuiven in de schoen is het niet prettig schaatsen. Door de hardheid van het materiaal worden knelpunten niet snel opgelost. Dus houd daar rekening mee. Voorbeelden zijn comfortnoren van Raps, Zandstra en Viking.
 • Draag dunne, strakke en goede schaatssokken. Zorg dat je schaatsen niet echt knellen, zeker niet op de hiel
 • Draag hoesjes als het koud is, maar los het niet op met dikke sokken

Viking KlapschaatsenKlapschaatsen kopen alleen voor wedstrijdschaatsers?

Wedstrijdschaatsers rijden op klapschaatsen. Wellicht ben je eerder aan de klapschaats toe dan je zelf denkt. Want als je voldoende balans hebt en goed zijwaarts afzet kan je al vrij snel met de klapschaats overweg. Je zult zien dat het comfort veel hoger is en dat je er snel op uit de voeten kunt. Voor natuurijs is de klapschaats sterk genoeg. De kans op vallen op natuurijs is zelfs wat kleiner. Je hebt minder last van scheuren omdat je schaats niet meteen blokkeert. 

Schaatsschoenen voor wedstrijdschaatsers?

In principe bieden de huidige topschoenen voldoende steun zeker ook omdat ze vaak thermoplastisch zijn. Omdat steun erg belangrijk is kan je zoals gezegd de schaatsen een nog maatje kleiner dan je schoenmaat kopen.  Zorg vooral dat ze niet knellen, bij klapschaatsen zeker niet op de hiel. Dat leidt onvermijdelijk tot blessures. Laat de thermoplastische schaatsschoenen verwarmen in de oven om ze naar de voet te vormen. Voor Maatwerk schaatsschoeneneen beter gevoel met het ijs kan je met blote voeten in je schaatsen gaan. Wil je de allerbeste schaatsschoenen kopen, denk dan eens na over custom (maatwerk) schaatsschoenen.