Klapschaats: Alternatieven ?

Raps Rotrax Klapschaats

Naast de klapschaats zijn er wat alternatieven die er op lijken ontwikkeld. Achtereenvolgens werd de Rotrax, de Fulcrum Klapschaats en de Duo Schaats ontwikkeld. Met alle typen werd enige tijd geëxperimenteerd maar geen van de modellen wist de oorspronkelijke klapschaats te verdringen.

Wil je schaatsen kopen? Kijk dan hier waar je op moet letten?

De Rotrax Klapschaats

Raps Rotrax

In 1995 ontwikkelde Diederik Hol in dienst van het toenmalige Raps de Rotrax schaats. Met deze schaats moest het schaatsen aanvoelen als hardlopen. Het klapmechanisme bestond daardoor uit zes assen en zeven draaipunten. Het model heeft enkele overeenkomsten met de kunstknie. De schaats werd tussen 1995 en 2000 door Raps geproduceerd, maar daarna uit productie genomen. De constructie was erg complex en de productiekosten hoog. Bovendien was de schaats door het gebruik van meerdere assen erg hoog. Dit leidde tot onder meer tot een gevoel van instabiliteit. Ook hadden schaatsers het gevoel te veel naar voren te hangen.

fulcrumDe Fulcrum Clapskate

Een ander alternatief is de Fulcrum Clapskate. Volledig ontwikkeld en gefabriceerd in de verenigde staten. De Fulcrum Clapskate is een klapschaats op basis van een patent in 1995 met een dubbel scharnier waarbij afzetpunt zich dmv een hefboom naar voren verplaatst. Fulcrum stelt dat de energie van de schaatser wordt verplaatst naar de bal van de voet en dat dat meer ondersteuning en comfort gedurende de volledige lengte van de slag oplevert met in totaal 3% voordeel. De manier waarop de Fulcrum Clapskate open klapt lijkt op de draaiende beweging van de Rotrax. Tot nu toe zijn er geen schaatstoppers op de Fulcrum Klapschaats gesignaleerd.

Duo Schaats Krakschaats

De Duo Schaats

Boschenaar Jacques van der Miessen ontwikkelde een nieuwe klapschaats, de duo-klapschaats, ook al gekscherend krakschaats genoemd. De schaats bevat een tweedelig ijzer dat schaatsers per ronde tienden van seconden tijdwinst moet opleveren.