Maatwerk Schaatsschoenen: Custom Boots

thDSC08125Na de opkomst van kuipschoenen met thermoplastische contreforts, die met warmte naar de voet te vormen zijn, wordt het steeds gebruikelijker om schoenen op maat te maken. Floor Schrijver startte eind jaren '80 al met handgemaakte maatschoenen, maar met weinig succes.

 

In de skeelersport zijn maatwerk schoenen al langer gebruikelijk, dus merken als Bont en Powerslide zijn al langer belangrijke partijen die op maat gemaakte schoenen leveren. Inmiddels bieden ook andere schaatsmerken maatwerk schaatsschoenen:

Wil je schaatsen kopen? Kijk dan hier waar je op moet letten?

 

Maatwerk Schaatsschoenen

Maatwerk schaatsschoenen worden op verschillende manieren op maat gemaakt: Viking, Groothuis en Seves werken op basis van een voetafdruk, een gipsen afgietsel of scan van de voet. Op basis daarvan wordt de schoen geheel naar de voet gevormd. Maar Maple werkt met een moderne 3D voetscan.

 

Vaak is er variantie mogelijk in hardheid of flexibiliteit. Ook zijn verschillende sluitingen zoals veters, klittenband of buckles beschikbaar. Veel toppers waaronder ook de nodige marathonschaatsers rijden op custom Viking Schoenen, Marchese, Seves, Van Horne of Groothuis schoenen. Maple maatwerkschoenen en en Orthin maakten recent ook hun intrede in de markt van maatwerk schoenen.