Skeelers passen

Schaatsen passen

Veel skaters of skeeleraars hebben leren skaten op gebruikte skates. Een eerste aankoop kan, bij onvoldoende advies, leiden tot een teleurstelling.

Waar op letten bij het kopen van skeelers?

Kies je voor comfortschoenen of ben je meer wedstrijdgericht? Wat zijn de meest gemaakte fouten en waar moet ik op letten als ik skeelers ga kopen?

Beginners denken nog wel eens dat het verstandig is om een maatje groter te kopen. Zogenaamd kopen ze skeelers op de groei. Met geitenharen sokken of zelfs twee paar sokken moet het dan warm blijven. Helaas leidt dit tot onvoldoende steun, te weinig gevoel en vaak zelfs koude voeten.

Skeelers te Klein kopen

Nog niet zo lang geleden hadden alle schaatsschoenen een platte zool zonder steun. Om een beetje steun te creëren werden schoenen dan twee maten kleiner aangemeten. Dit leverde vanzelfsprekend de nodige steun op, maar ook afgebonden en vaak koude voeten. Vele schaatsers kennen de zogenaamde schaatsknobbels op de hielen (hielsporen)die mede veroorzaakt werden door te kleine schaatsen. Bij skeelers speelt dit wat minder. Alleen in het begin werden de traditionele schaatsschoenen gebruikt. Maar op dit moment wordt in de skeelersport met een betere schoen gewerkt die of wat hoger is ten behoeve van de steun of met een voorgevormde vaak thermoplastische zool.

Steunzolen in de skeelerschoenen

Mensen met steunzolen hoeven deze niet in hun skeelerschoenen te doen. Het bij hardlopen en wandelen zo belangrijke afwikkelen van de voet is bij het skeeleren veel anders. Een steunzool past nooit helemaal goed in de schoen en zorgt er vaak voor dat de schoen niet meer goed onder de voet zit.

Te weinig bewegingsvrijheid

Voet schaats passenSommige mensen met zwakke enkels die op de binnenkanten van de skeelers of skates rijden kopen schoenen met een harde plastic schoen of een soort van ijshockeyschoen die boven de enkels sluit. Het op de binnenkant van de skeeler rijden wordt echter vooral veroorzaakt door een slechte balans. Als het lichaamszwaartepunt niet recht boven de wieltjes komt kan dit niet opgelost worden met deze hoge schaatsen die geen optimale bewegingsvrijheid geven om de schaatsbeweging goed uit te voeren. Voor beginners helpen deze skeelerschoenen echter wel met de balans, het is echter wel de vraag in hoeverre je op deze skeelers goed zult leren skeeleren.

Waar moet je dan wel op letten als je skeelers koopt?

Tourskeelers kopen voor Beginners / tourrijders

Waar ga je je skeelers voor gebruiken. Ben je liefhebber voor het skeeleren van tochten? Moet je nog leren skeeleren of ben je toerrijder? Kies voor comfort en steun:

  • Kies je voor een kuipzool (gevormd met een voetbed) dan kies je automatisch voor meer comfort. Koop dan je skeelers in dezelfde maat als je schoenen of hooguit een maatje kleiner.
  • Draag dunne sokken. Zorg dat je skeelers echt niet knellen, zeker niet op de hiel.

Oven voor thermoplastische schoenenWedstrijdskeelers kopen

In principe bieden de huidige topschoenen voldoende steun. Zeker de schoenen die naast een vetersluiting buckles kennen. Omdat steun erg belangrijk is kan je een maatje kleiner dan je schoenmaat overwegen. Zorg echter dat ze niet knellen, zeker niet op de hiel. Dat leidt onvermijdelijk tot blessures. Voor een beter gevoel kan je met blote voeten in je schoenen gaan. De beste uitvoeringen hebben allen thermoplastische schoenen die door middel van warmte naar de voet te vormen zijn. Bij de dealer worden de schoenen dan in de oven tot 70 graden verwarmd. De contreforts worden dan zacht en als je de schoenen dan aantrekt worden ze heerlijk naar de voet gevormd.