Skeelers onderhouden

Abec 7 lagers

Goed onderhoud van je skeelers is van groot belang. Slijtage van je skeelers door vocht en zand ligt op de loer.

Effectief skeeler onderhoud

Zorg voor goed gesmeerde skeelers voor je naar de baan gaat of een mooie toertocht gaat skeeleren en lees hier verder op skeelertest hoe je je kostbare skeelers moet onderhouden.

Abec 5 lagersLagers

De Kogellagers zorgen voor het rollen van de wielen. De nauwkeurigheid en de hardheid waarmee het loopvlak van de lagers vervaardigd is wordt weergegeven in de eenheid ABEC in een schaal van 1 tot en met 10. Hoe hoger het bijbehorende getal hoe nauwkeuriger het lager vervaardigd is. Voor recreanten en beginners wordt ABEC 1 t/m 5, gebruikt, de hogere nummers, vooral ABEC 7, zijn voor gevorderden of wedstrijdrijders. Kies altijd halfopen lagers (open bestaat niet). Dichte lagers zijn wel stofdicht, maar niet waterdicht. En je kunt ze niet goed onderhouden. Gelukkig kan je dichte lagers wel (half) open maken door het plaatje aan de binnenkant eraf te halen met behulp van een naald, maar eigenlijk is dit doodzonde van de kosten. Zorg dat lagers niet nat worden. Worden ze toch nat. Demonteer dan altijd de wielen en maak de lagers schoon.

 

Lageronderhoud

De halfopen lagers zijn natuurlijk wel goed te onderhouden. Hoe hoger het ABEC-getal hoe duurder overigens de lagers zijn en vreemd genoeg, hoe meer onderhoud nodig is. Demonteer de wielen en druk de lagers er uit. Er is een speciale oplossing die je bij skeeler of skatewinkels kan kopen, SKF Kogellagervetmaar wasbenzine of spiritus voldoet uitstekend. Hetzelfde geldt voor lagerontvetter of degreaser. Doe de lagers in een bakje met de wasbenzine,spiritus of lageroplosser. Laat de lagers weken in het bakje of gebruik een tandenborstel om ze schoon te borstelen. Laat de lagers na reiniging altijd goed drogen op een krant of gebruik een föhn om ze droog te maken (niet in brand laten vliegen). Zelfs bij gebruik van wasbenzine of spiritus kunnen de lagers gaan roesten als je ze niet goed droog maakt. Behandel je lagers vervolgens met olie(naaimachine-olie) of spray. Vooral PTFE (Teflon) spray werkt uitstekend. De duizenden van minuscule PTFE bolletjes in deze spray geven een smerend effect en het grote voordeel van PTFE spray is dat het vuil afstotend werkt. Dit in tegenstelling tot b.v.smeervet, siliconen of vaseline waaraan vuil kan blijven hechten waardoor op den duur de smering afneemt. Je kunt ook kogellagervet gebruiken.

 

Wielen doorwisselenWielen

De Urethaan-wielen die bij het skeeleren gebruikt worden kunnen allemaal op verschillende manieren samengesteld zijn. Je hebt allerlei hardheden die bepalend zijn voor rolweerstand en comfort in allerlei onstandigheden. (nog behandelen)

 

Slijtage wielen

Uiteraard slijten wielen. Om dit zo gelijkmatig mogelijk te laten gebeuren is het belangrijk om wielen steeds tijdig door te schuiven en om te draaien. Zo kan je wiel 1 naar de plek van wiel 4 verplaatsen, wiel 2 naar de plek van wiel 5 , wiel 3 naar de plek van wiel 2 en wiel 5 naar de plek van wiel 3.