Comfortnoren of combinoren

combi I kunststofschaats sliderDe comfortnoor of combinoor is een comfortabele variant van de gewone noorse schaats. Wil je als beginner schaatsen kopen, dan is de comfortnoor of combinoor voor veel mensen een goed alternatief voor de hoge noor. De comfortnoor is een gewone schaats met een schoen die meer comfort biedt door de hogere schacht rond de enkel met zachte polstering.

Wil je schaatsen kopen? Kijk dan hier waar je op moet letten? 

Voltage W V8De comfortnoor of combinoor, ideaal voor beginners en recreanten

Beginners met weinig balans hebben meer moeite om recht op de schaatsen te staan. De extra steun rond de enkel geeft meer comfort en helpt dan om het evenwicht te bewaren tijdens het schaatsen. Comfortnoren worden steeds populairdere schaatsen en dit type schaatsen biedt veel recreanten het nodige schaatsplezier.

Comfortnoren en combinoren in soorten en merken

Viking, Raps, Zandstra, Nijdam zijn bijvoorbeeld merken die comfortnoren maken. Er zijn comfortnoren met harde kunststof schoenen. Deze zijn comfortabel maar bieden weinig controle. Maar er zijn ook comfortnoren met schoenen van zachter materiaal. De comfortnoor van zachter materiaal heeft als voordeel dat er meer bewegingsvrijheid is om de knie goed naar voren te drukken tijdens het schaatsen. Dat geeft bij het schaatsen meet gevoel op het ijs. Uiteindelijk is dat belangrijk om een goede schaatstechniek aan te leren.

Comfort klapschaatsen

Er zijn comfortnoren met vast ijzers en comfortnoren met een klapschaats er onder. De klapschaats is voor veel mensen die graag op natuurijs schaatsen erg prettig. De klapschaats komt minder snel vast te zitten in scheuren waardoor je niet zo snel valt. De comfortnoor met klaponderstel is zeker aan te bevelen voor het schaatsen op natuurijs. 

Comfortnoren: Nadelen

Comfortnoren of combinoren hebben beperkte bewegingsvrijheid tijdens het schaatsen. Voor een ideale schaatshouding is het belangrijk de knie goed naar voor te kunnen drukken. De hoge, minder flexibele schoen van de comfortnoor verhindert dat vaak. Voor meer gevorderde schaatsers of schaatsers die zich snel ontwikkelen valt een ander type aan te bevelen. Zodra je wat meer gevorderd bent wil je waarschijnlijk toch wat anders. Voor mensen die veel aanleg hebben om te leren schaatsen is het dan niet meteen de beste keuze. 

Schaatsen voor meer gevorderde schaatsers

Ben je meer gevorderd, dan zijn niet de comfortnoren, maar de gewone Noren of de Klapschaats wellicht meer geschikt voor je.