Welke schaatsmerken ken je?

Ken je het grote schaatsmerk Viking? En ben je bekend met oude merken zoals Ving, Zandstra en Ballangrud? Dat zijn traditionele de schaatsmerken. Later kwam daar het innovatieve Raps bij en weer later Maple dat vervolgens Raps overnam en weer een aantal jaar later faillietr ging. Inmiddels begeven zicht ook andere schaatsmerken zoals Cadomotus, Evo en Marchese op de markt. Typische merken uit het inline skaten zijn Powerslide, Bont en Luigino.

Welk schaatsmerk kies jij?

Op zoek naar klapschaatsen, noren of skeelers heb je de keuze uit onderstaande schaatsmerken of skeelers. Wil je schaatsen van verschillende schaatsmerken vergelijken en kopen? Waar moet je dan op letten bij het schaatsen kopen? Lees dan ook hier hoe je schaatsen of skeelers moet passen en vergelijk danklapschaatsen, schaatsen, skeelers, schaatsschoenen, buizen of ijzers van alle niveaus.

 

Viking schaatsen zijn van oudsher bekend.  Het schaatsmerk Viking bestaat al sinds de jaren '50 van de vorige eeuw. De schaatsfabriek Viking is opgericht door Co Lassche en Jaap Havekotte. Samen gingen zij op grote schaal noren produceren en groeiden uit tot het meest gerenomeerde schaatsmerk in Nederland.

Viking: Hét schaatsmerk vanaf de jaren '50!

De ontwikkeling van conventionele Noor naar Noren met kuipzool en verwisselbaar ijzer tot klapschaats vond grotendeels bij Viking plaats. De spontane naamsbekendheid van Viking onder schaatsers in binnen- en buitenland ligt vermoedelijk rond de 100% en buiten het schaatsen is de bekenheid van Viking ook erg groot.

Wereldrecords op viking schaatsen

Van de jaren '70 tot en met '90 werden vrijwel alle wereldrecords op Viking Schaatsen gereden en stond Viking onaantastbaar aan de top. Maar in de loop der jaren kwamen er steeds neer concurrerend merken bij. Doordat in het topsegment ijzers en schoenen verwisselbaar zijn wordt ook met combinaties van verschillende merken schoen en onderstel gereden. 

De huidige fabriek staat in Almere. Maar veel productiewerk wordt uitbesteed naar bv China en Japan voor de ijzers, schoenen naar Roemenië en Italië. Het meest specialistische werk aan de duurdere schaatsen gebeurt in Almere

Viking Schaatsenfabriek BV

  • Palmpolstraat 100
  • 1327CJ  Almere
  • 036-5357080

Maple Skate is een Nederlandse schaatsfabrikant met oud marathonschaatser Erik Hulzebosch als (mede)eigenaar. Het bedrijf bestaat sinds 1990 en is uitgegroeid tot één van de topmerken voor het hoogste schaatsniveau.

Maple Comet Steel Laser

Maple Skate is vooral gespecialiseerd in de wedstrijdsport van shorttrack tot langebaan schaatsen en marathonschaatsen. Met de Comet Steel laser gelaste buizen heeft Maple wellicht de meest populaire wedstrijdbuizen van dit moment in handen.

Maple Schaatsschoenen

Voor de productie van schoenen werkt Maple samen met Luigino Racing". Luigino produceert de schoenen voor Maple.

Maple schaatsaccessoires

Naast schaatsen en schaatsschoenen produceert Maple ook online skates, blade Benders, slijpmateriaal, snijvaste kleding en andere accessoires.

Overname Raps

Mapleskate nam in maart 2011 het schaatsmerk Raps over. Samen zijn de merken gevestigd in Oosternijkerk. 

Raps is een Nederlands merk schaatsen, is gevestigd in Almelo. Raps is sinds medio jaren ' 80 actief in de schaatssport en kwam vanaf het begin met innovatieve schaatsschoenen gebaseerd op een carbon kuipzool en een stijve, vrijwel onverwoestbare buizenset. Bekendheid kreeg het bedrijf in het begin vooral doordat Falco Zandstra lang op Raps schaatsen reed. De Raps Demarage en Flyer onderstel waren toen de topmodellen in de markt. 

Raps-schaatsen zijn bestemd voor zowel de recreatieve schaatsers die goed materiaal willen hebben als voor (semi) professionele schaatsers.

Innovaties van Raps

Hoewel we momenteel niet veel professionele schaatsers op Raps zien beschikt Raps over een aantal topmodellen die aan alle eisen van de moderne tijd voldoen. Raps introduceerde de nodige innovaties zoals de Carve-schaats, de 3D-schaats en de klap-kluunschaats.

Naast schaatsfabrikant is Raps de grootste skeelerfabrikant van Nederland en ook hierin is het innovatief met onder meer het drielagenpattent. De productie van Raps vindt deels plaats in Nederland en deels in China. In 2003 namen Rik Nijkamp en Mark Cuperus het bedrijf over en werd het bedrijf gevestigd op bedrijvenpark Twente.

Overname Raps door Mapleskate

In maart 2011 werd Raps overgenomen door Mapleskate met oud marathonschaatser Erik Hulzebosch als eigenaar. Samen met Maple is Raps nu gevestigd in Oosternijkerk.

Marchese Racing is een schaatsmerk dat Paul Marchese met zijn 30 jaar ervaring in de schaatssport in het leven riep. De uitdaging van Paul Marchese zit in het evolueren van materiaal gericht op snelheid en efficiëntie. Paul Marchese is voortdurend bezig met het innoveren, verbeteren en testen om de beste schaatsers ter wereld te ondersteunen de best mogelijke prestaties te leveren. Hij richt zich zowel op shortrack als op langebaanschaatsen en neemt daar zijn eigen ervaringen als sporter en coach in mee. In 2002, 2006 en 2010 was hij materiaalman van het Amerikaanse Olympisch team.

Marchese Racing staat voor evolutie in de schaatssport

Paul Marchese begrijpt dat sporters de hoogste eisen aan hun materiaal stellen en schaatsen moeten geen verlengstuk van je lichaam zijn, maar onderdeel van je lichaam.

marchese blade recordBekend zijn de Marchese custom schaatsschoenen van monocoque met de hand gelamineerd Carbon waarop menige wereldrecord, wereldtitel of Olympische titel behaald werd. De site van Marchese Racing maakt zelfs melding van 58 Olympische medailles, 100's WK medailles, en meer dan 1000 World Cup medailles.

Nieuw zijn de Marchese Record Blades die volgens een uniek proces vervaardigd zijn in samenwerking met Diederik Hol van Cadomotus en Kees Douma.