Zelf Schaatsen slijpen?
Voorkom botte schaatsen. Want schaatsen slijpen is te leren!
Schaatsen slijpen kan je leren. Wie vaak schaatst krijgt eerder botte schaatsen en dan is het gemakkelijk als je zelf schaatsen kan slijpen. Want zelf schaatsen slijpen is niet alleen goedkoper. Je kan ook slijpen als het nodig is en wanneer jij dat wil. Zo ben je altijd verzekerd van scherpe schaatsen. Dat scherpe schaatsen beter schaatsen hoeven we niemand te vertellen. Bekijk hier dus hoe je schaatsen moet slijpen. Zorg dat je schaatsen altijd scherp zijn met de juiste ronding voor je naar de kunstijsbaan gaat of een mooie toertocht gaat schaatsen.
Schaatsen slijpen begint bij het slijpen van de ronding
De ronding van de schaats wordt machinaal geslepen. Deze manier van schaatsen slijpen kan je niet zelf. De machine die je nodig hebt om de ronding te slijpen is duur. Er zijn maar weinig mensen die de ronding zelf slijpen.
Ga voor de ronding naar een specialist
De schaatsronding moet je over laten aan een specialist die een rondingsmachine heeft. Bijna elke schaatsvereniging heeft wel zo’n materiaalspecialist die de juiste apparatuur heeft. Ook schaatswinkels hebben een ronding-slijpapparaat. De ronding is met het blote oog te zien door in de lengterichting over de schaats te kijken. Hoe groot de ronding van je schaats is kan je niet met het blote oog testen. Hier is speciale meet-apparatuur voor. De grootte van de ronding van je schaatsen wordt weergegeven in een getal. Dat staat voor de straal van een cirkel die zou ontstaan als je de ronding van de schaats door zou trekken. Bijvoorbeeld 23 of 24 meter wat tegenwoordig voor wedstrijdschaatsers een heel gebruikelijke waarde is.
Schaatsen Slijpen is je schaatsen scherp maken
Sommige schaatsers slijpen hun schaatsen na één of twee keer schaatsen en andere pas na bijvoorbeeld vijf keer. Wedstrijdschaatsers slijpen voor elke wedstrijd. Hoe snel je schaats bot wordt hangt af van de de hardheid van je ijzer en de kwaliteit van het ijs. Op natuurijs worden je schaatsen eerder bot dan op kunstijs. Op een binnenbaan blijven je schaatsen langer scherp dan op een buitenbaan omdat er minder vuil op het ijs terecht komt. Hou er rekening mee dat het slijpen minder tijd kost als ze minder bot zijn. Om zelf schaatsen scherp te maken heb je minimaal nodig: Een slijptafel (slijpblok), een slijpsteen en een braamsteen. Een diamantsteen helpt en als je een polijststeen gebruikt maak je je schaatsen helemaal af. Als de hoek van de rand van je schaats 90 graden is is de schaats scherp. Dit kan je voelen door met de nagel over de randen van het ijzer te bewegen. Je kunt de scherpte van de schaats zelf testen: Ga met je nagel langs de rand van het ijzer, als er krulletjes van de nagel afschaven is de schaats nog scherp.
Schaatsen voor het slijpen inspannen in je slijpblok
Om te slijpen stel je je schaatsen precies recht in je slijpblok, zowel in de lengte als de hoogte. Een goede slijptafel heeft verschillende stoppers waar je de schaatsen tegenaan kan stellen. Er zitten 2 stoppers aan de bovenzijde waar je de onderkant van de schaatsen tegenaan stelt en een stopper aan de voorzijde waar je de punten tegenaan stelt. Op deze manier worden de schaatsen precies gelijk in het blok geplaatst. Daardoor maak je later met de slijpsteen precies een haakse hoek met de glijvlakken van de ijzers. Dat is de basisvoorwaarde om je schaatsen goed scherp te slijpen.
De schaatsen slijpen
Begin te slijpen met de grove kant van de slijpsteen. Plaats de slijpblok recht voor je. Houdt de steen aan beide uiteinden vast en beweeg de steen met gelijkmatige druk over de schaatsen. Er worden vaak korte schuine dwarse bewegingen gemaakt. Daarmee slijp je veel van de ijzers af en ontstaan er snel bramen. Dat is helemaal niet nodig. Maak liever lange schuine streken over de ijzers van achteren naar voren. Start met een aantal halen van linksachter naar rechtsvoor en daarna hetzelfde aantal halen andersom. Draai het slijpblok daarna om en herhaal de procedure. Voel met je nagel aan de rand van het ijzer of het scherp geworden is. Met goed licht kan je het ook met het oog waarnemen. Neem daarna de fijne kant van de steen en herhaal de procedure net zo lang tot het beoogde resultaat bereikt is. Als je je slijptafel beschermt met een stukje tape kan je tussentijds je schaatsen ook al bramen.
Schaatsen Slijpen: Afbramen
Tijdens het slijpen ontstaat een braam aan de zijkanten van de ijzers. Zoals vermeld adviseren wij om bramen al tussentijds weg te nemen met het braam-steentje. Haal nadien de schaatsen uit het slijpblok, controleer je schaatsen op bramen. Zit er nog wat aan, plaats dan het braam-steentje exact vlak tegen de zijkant van het ijzer en beweeg het van voor naar achter en andersom. Met je nagel kan je testen of je alle bramen weggehaald hebt.
Schaatsen slijpen met de sharpmaster
De Sharp Master is handzaam slijpapparaat voor schaatsen dat het slijpen van schaatsen voor iedereen heel eenvoudig maakt. Hetzelfde geldt voor het afbramen. Het is een slijp apparaat dat je tegen of over het ijzer moet drukken om vervolgens het apparaat steeds voor naar achter over het ijzer te halen. De Sharp Master past in de jaszak, en dat scheelt veel gesjouw van slijpblokken. Niet geschikt voor de wedstrijdschaatser, maar wel als noodoplossing op natuurijs of voor de toerrijder. Problemen met botte stukken of bramen na het inrijden kunnen met de SharpMaster snel opgelost worden. De sharpmaster beschrijven we in een review elders op de site.
Schaatsen slijpen: een laatste tip
Gebruik geen olie, want dan raken de poriën van de steen verstopt. Een holle slijpsteen (door slijtage) slijpt het ijzer niet exact haaks en dus niet scherp (deze steen kan je vlakken met carborundum-korrels op een glazen plaat).
Schaatsen Benden
De meeste topschaatsers doen tegenwoordig aan bending. Dit is het buigen van de schaats zodat de schaats beter in de bocht ligt en er veel meer grip is. Doe dit nooit zelf maar laat het aan een specialist over die de kunst verstaat. Deze gebruikt daarvoor onderstaand apparaat.