Schaatshelm "hot topic"

marchese helmNu het marathoncircuit besloten heeft de schaatshelm tot verplicht item in de marathons te maken wordt de schaatshelm steeds meer een "hot topic". Al wat langer verplichtten ijsclubs hun schaatsers een muts te dragen alsof deze muts iets doet bij het breken van een val. Nu het marathoncircuit de helm verplicht heeft en eindelijk helemaal "om" is besluiten toch steeds meer recreanten de stap ook te maken. In de schaatswinkels ontstaan na recreatieve trainingen al rijen om helmen te passen. Reden om de schaatshelmen eens nader te belichten.  

Schaatshelm: Warm of hot?

De aanvankelijke klacht bij het dragen van schaatshelmen betrof de warmte. Tegelijk vinden veel jonge schaatsen het niet erg "hot" om in een schaatshelm te rijden. Een mooie contradictio in terminis maar feitelijk hebben beide bezwaren natuurlijk weinig met elkaar te maken. 

Van smartcap of Ribcap naar flitsende schaatshelm

Al wat langer zagen we, vooral bij de oudere schaatsers op de baan, de zogenaamde ribcaps of smartcaps die wat meer de val breken. Maar onder de jongeren werden deze nu niet bepaald als vlot item gezien. In het shorttrack zagen we al wat langer helmen en vanaf vorig jaar experimenteerde al enkele marahonschaatsers  van Team Haven Amsterdam/SKITS met schaatshelmen. Aanvankelijk werd er wel eens wat gelach gehoord maar na een aantal ongelukken ontstonden steeds meer voorstanders en nu is de schaatshelm dan verplicht. Daarmee werd het team Haven Amsterdam/SKITS meer trendsetter dan het lachertje van het peloton. De ontwerpen van de schaatshelmen worden steeds flitsender en wellicht ontstaat hierdoor een markt waarbij ook steeds meer recreanten en jonge wedstrijdschaatsers overstappen op de helm. Hiermee wordt het wellicht een "hot item". 

Warme schaatshelm

We moeten het zelf nog wat beter ervaren maar volgens de eerste signalen zijn fabrikanten als Marchese (later Cadomotus .red) en Casco er in geslaagd helmen te ontwikkelen met voldoende ventilatie waardoor de opeenstapeling van warmte op het hoofd mee lijkt te vallen. Lastig hierbij is dat de helmen geen sleuven mogen bevatten waar schaatsen in verward kunnen raken. 

Veiligheid schaatshelm bovenaan

We zien her en der in de markt nu allerlei schaatshelmen te koop. Hoe weet je nu wat een goede schaatshelm is? Er zijn natuurlijk nog niet zo veel ervaringen in het langebaanschaatsen. Maar in het shorttrack wordt al jaren met helmen gereden. Daar gelden normen voor vanuit de ISU. Het is daarom dan ook verstandig te kijken naar de normen die de ISU aan deze helmen stelt. Daarnaast is er de Amerikaanse ATSM norm die de KNSB als standaard heeft aangewezen voor landelijke marathons. Wij adviseren altijd om helmen te gebruiken die aan deze normen voldoen. Dan heb je de meeste zekerheid. We zien op dit moment veel (nog) niet goedgekeurde helmen op het ijs. Met het oog op deelname aan wedstrijden zou het overigens ook jammer zijn om een niet goedgekeurde helm aan te schaffen en later tot de ontdekking te komen dat deze niet voldoet. Goedgekeurde helmen zagen wij onder andere van Marchese, Cadomotus, Casco, Las, Evo.

Goed passende helm

Veiligheidseisen vormen geen garantie. Goed passen van de helm blijft van groot belang. De helm mag niet schuiven op het hoofd. Het is prettig als de helm afstelbaar is. Heb je wat extra ruimte dan kan er een muts onder je helm als het koud is. Is het warmer, dan zou je de helm strakker moeten kunnen zetten. Sommige helmen hebben een vizier, daar spaar je een zonnebril mee uit. Ook handig voor brildragers. Zij kunnen hun bril op houden.

Aerodynamica schaatshelm voor snellere tijden?

In het langebaanschaatsen zien we nog weinig helmen. Hoewel een helm de oppervlakte van het hoofd vergroot is het niet ondenkbaar dat door de ontwikkeling van vorm- en materiaalgebruik snelle modellen ontwikkeld worden waarmee aerodynamisch voordeel behaald wordt. Net zoals elke Olympische 4 jaar een schaatspakkendiscussie oplaait ontstaat dan wellicht de vraag wie de snelste helm heeft. Een leuke nieuwe dimensie. 

Cadomotus Schaatshelm

Marchese / Cadomotus is het eerste merk dat  specifiek voor het marathon, langebaanschaatsen én shorttrack schaatseneen lichtste en mooie schaatshelm ontwikkelde. Dit is de Alpha Aerospeed schaatshelm waarbij je ook een vizier kan bestellen en en een aero shell in verschillende kleuren.