Welke schaatslengte bij welke schoenmaat?

Bridges-and-mounting-separationAls je standaard schaatsen koopt is de lengte van je schaatsbuizen (je ijzer) afhankelijk van je schoenmaat. Dat is echter niet zo vanzelfsprekend als je denkt. Het zou veel logischer zijn om de lengte van de schaatsbuizen te baseren op je lichaamslengte. Dat stellen Cadomotus en Marchese op hun website.

 

Zij geven het wielrennen als eenvoudig voorbeeld. Je kiest ook geen fietsframe op basis van je schoenmaat. Daarom kiest CadoMotus er voor de Marchese schoenen compatible te maken aan iedere buislengte. Dus of je nu lange mensen met kleine voeten hebt of kleine mensen met grote voeten. Met Marchese kan je op een schaatsbuis rijden die past bij jouw lichaamslengte. Je kan de schoen altijd voldoende naar voren of achteren verplaatsen om voor jou de juiste positie van het scharnierpunt te vinden.

 

Op de website van Cadomotus staan alle maten bruggen met de bijbehorende nominale bevestigingsafstanden. Bij iedere Marchese buis passen twee verschillende maten bruggen terwijl iedere schoenmaat zijn eigen bevestigingssteek heeft. Deze loopt 5mm op voor iedere schoenmaat. Voor een schoenmaat 40 is de steek 155mm en voor een maat 44 is dat 175mm. De schoenmaat 40 pas goed op een 165mm brug en de maat 44 op een 180mm brug, maar onder beide maten kan een 17" schaats. Zo lost Marchese dat op. 

 

De lengte van de schaatsbuizen is zo geen standaard maat meer maar kan afgestemd worden op je eigen situatie of voorkeur. Bekijk onderstaande tabel voor een goed advies:

Lichaamslengte versus schaatslengte