Zelf Schaatsen slijpen?
Voorkom botte schaatsen. Want schaatsen slijpen is te leren!
Schaatsen slijpen kan je leren. Wie vaak schaatst krijgt eerder botte schaatsen en dan is het gemakkelijk als je zelf schaatsen kan slijpen. Want zelf schaatsen slijpen is niet alleen goedkoper. Je kan ook slijpen als het nodig is en wanneer jij dat wil. Zo ben je altijd verzekerd van scherpe schaatsen. Dat scherpe schaatsen beter schaatsen hoeven we niemand te vertellen. Bekijk hier dus hoe je schaatsen moet slijpen. Zorg dat je schaatsen altijd scherp zijn met de juiste ronding voor je naar de kunstijsbaan gaat of een mooie toertocht gaat schaatsen.
Schaatsen slijpen begint bij het slijpen van de ronding
De ronding van de schaats wordt machinaal geslepen. Deze manier van schaatsen slijpen kan je niet zelf. De machine die je nodig hebt om de ronding te slijpen is duur. Er zijn maar weinig mensen die de ronding zelf slijpen.
Ga voor de ronding naar een specialist
De schaatsronding moet je over laten aan een specialist die een rondingsmachine heeft. Bijna elke schaatsvereniging heeft wel zo’n materiaalspecialist die de juiste apparatuur heeft. Ook schaatswinkels hebben een ronding-slijpapparaat. De ronding is met het blote oog te zien door in de lengterichting over de schaats te kijken. Hoe groot de ronding van je schaats is kan je niet met het blote oog testen. Hier is speciale meet-apparatuur voor. De grootte van de ronding van je schaatsen wordt weergegeven in een getal. Dat staat voor de straal van een cirkel die zou ontstaan als je de ronding van de schaats door zou trekken. Bijvoorbeeld 23 of 24 meter wat tegenwoordig voor wedstrijdschaatsers een heel gebruikelijke waarde is.
Schaatsen Slijpen is je schaatsen scherp maken
Schaatsen voor het slijpen inspannen in je slijpblok

Doe je schaatsen in de slijpblok

Stel de schaatsen tegen de afstandhouders

Zorg dat de punt voor tegen de stopper aangedrukt wordt

Het loopvlak van de schaats moet je boven tegen de stoppers aan plaatsen.

Plaats de punten van de schaats tegen de stoppers aan de voorkant.
De schaatsen slijpen
Begin te slijpen met de grove kant van de slijpsteen. Plaats de slijpblok recht voor je. Houdt de steen aan beide uiteinden vast en beweeg de steen met gelijkmatige druk over de schaatsen. Er worden vaak korte schuine dwarse bewegingen gemaakt. Daarmee slijp je veel van de ijzers af en ontstaan er snel bramen. Dat is helemaal niet nodig. Maak liever lange schuine streken over de ijzers van achteren naar voren. Start met een aantal halen van linksachter naar rechtsvoor en daarna hetzelfde aantal halen andersom. Draai het slijpblok daarna om en herhaal de procedure. Voel met je nagel aan de rand van het ijzer of het scherp geworden is. Met goed licht kan je het ook met het oog waarnemen. Neem daarna de fijne kant van de steen en herhaal de procedure net zo lang tot het beoogde resultaat bereikt is. Als je je slijptafel beschermt met een stukje tape kan je tussentijds je schaatsen ook al bramen.

Verwijder de afstandhouders

De steen mag nooit schuin over de schaatsen bewegen

Beweeg de steen nooit schuin over de schaatsen

Maak lange slijpbewegingen van rechtsonder naar links boven, geef geen druk

Herhaal de slijpbewegingen, maar dan van rechtsonder naar links boven, zonder druk

Voorbeeld van de slijpbeweging van rechtsonder naar links boven, zonder druk

En de lange slijpbewegingen van linksonder naar rechtsboven, zonder druk

Afbramen van je schaats aan de buitenzijde door lange bewegingen van de braamsteen over de slijptafel

Ook de binnenzijde van de schaats moet je afbramen door lange bewegingen van de braamsteen over de slijptafel

Je mag je braamsteen niet schuin houden

Draai het slijpblok om en herhaal de slijpprocedure en gebruik ook de polijstkant van de steen

Voel met je nagel of de schaats scherp is, als er een mooie krul ontstaat is deze scherp

Polijst met polijst-strips, beter nog met een polijststeen
Schaatsen Slijpen: Afbramen
Tijdens het slijpen ontstaat een braam aan de zijkanten van de ijzers. Zoals vermeld adviseren wij om bramen al tussentijds weg te nemen met het braam-steentje. Haal nadien de schaatsen uit het slijpblok, controleer je schaatsen op bramen. Zit er nog wat aan, plaats dan het braam-steentje exact vlak tegen de zijkant van het ijzer en beweeg het van voor naar achter en andersom. Met je nagel kan je testen of je alle bramen weggehaald hebt.

Maak je schaatsen schoon met een doek

Afbramen van je schaats door de braamsteen plat langs het ijzer te laten glijden

Je mag je braamsteen niet schuin houden

Je schaatsen zijn scherp als er een mooie krul van je nagel afkomt
Schaatsen slijpen met de sharpmaster
Schaatsen slijpen: een laatste tip
Gebruik geen olie, want dan raken de poriën van de steen verstopt. Een holle slijpsteen (door slijtage) slijpt het ijzer niet exact haaks en dus niet scherp (deze steen kan je vlakken met carborundum-korrels op een glazen plaat).
Schaatsen Benden