Koop jij wel eens een staatslot en hoop je op de jackpot? De kans dat je wint is klein, namelijk 1 op 6,3 miljoen. Draag je een schaatshelm? Nee? Dat is zo niet slim, de kans dat je als schaatser in het ziekenhuis belandt met hoofdletsel is namelijk 45.000 keer zo groot.
Voor wie nog twijfelt over het nut van de schaatshelm is het goed om eens naar de cijfers te kijken. Maar voor Maud Biezen was dat niet nodig. Voor Maud is het dragen van een helm geen keuze maar een must.
Tijdens het natuurijs van 2021 waren er volgens de KNSB ongeveer 850.000 mensen op het ijs te vinden terwijl er in die periode 40.000 mensen op de EHBO belandden. In een seizoen zonder natuurijs zijn er dat meestal rond de 7.000. Onder deze aantallen veel botbreuken maar zeker 15% van de schaatsers komt op de EHBO met hoofdletsel.
Maud Biezen als schaatstalent
Maud Biezen schaatst op dit moment als C-junior in de baanselectie Tilburg en wil zich verder ontwikkelen in de sport. Als ze goed vooruitgaat stroomt ze over een paar jaar hopelijk door naar het KNSB Talent Team of stroomt ze door in het marathonschaatsen. Op het laatste NK-Jeugdmarathon was ze al 6e. In haar potentie, prestaties en ambities wijkt ze weinig af van andere leden van de baanselectie. Maar toch is er een verschil……
Waarom Maud altijd haar schaatshelm draagt
Waar veel andere (jeugd)leden zich te stoer voelen om nog een helm te dragen zolang het niet verplicht is doet Maud dat wel. Dat komt door haar speciale situatie. Maud is namelijk doof. Je merkt het bijna niet want Maud kan wel horen. Maud heeft namelijk implantaten (CI’s) om te kunnen horen. De operaties om deze CI’s in haar hoofd aan te brengen duurden wel vier uur en daarna moest ze een jaar revalideren.
Een valpartij op het hoofd is voor iedereen risicovol maar kan voor Maud min of meer fataal zijn. Want door een val kan het implantaat in haar hoofd verschuiven. Dat betekent dat dan een nieuwe operatie nodig is en dat ze opnieuw moet revalideren. Dat zou haar niet alleen in haar sport, maar bijvoorbeeld ook op school terugwerpen. Dat kan ze natuurlijk niet gebruiken.
Hierdoor is Maud een zelfstandige, volwassen jongedame die haar verantwoordelijkheid neemt en altijd haar helm draagt. Dat doet ze zelfs bij langebaanwedstrijden.
Tegenwerpingen en bezwaren tegen de schaatshelm
Lange tijd was de schaatshelm, zoals in het begin ook de ski-helm en de fietshelm een soort pothelm van piepschuim. Het is best begrijpelijk dat niet iedereen en zeker geen 15-jarige jongedame met zo’n pothelm gezien wil worden. Daarnaast is bij het rijden van langebaanwedstrijden de aerodynamica van de schaatshelm natuurlijk wel een issue. De vraag is in hoeverre het je tijd kost door de mogelijk mindere aerodynamica tov het kapje van een speedpak. Maar inmiddels kan je deze bezwaren wel weerleggen.
Snel en flitsend met de Cadomotus Omega helm
De tegenwerkingen en bezwaren zijn er onmiskenbaar. Maar hoe overtuig je de jeugd om dan toch een helm op te zetten? Dat doe je door te kiezen voor de snelste, meest aerodynamische en flitsende helm die er is. Samen met Maud hebben we gekeken welke helm daaraan voldoet. En we kwamen op de Cadomotus Omega Aero helm. En dan uiteraard met Aero vizier. Met deze helm kan Maud het nuttige met het aangename verenigen. Haar hoofd is goed beschermd, ze ziet er flitsend mee uit en ze verliest geen kostbare tijd tijdens haar races.
Neem je verantwoordelijkheid en draag net als Maud een schaatshelm
Voor Maud is er een belangrijk motief om de helm te dragen. Maar het is uiteindelijk voor iedereen van belang. Dat wijzen de cijfers uit. Het zal niet lang meer duren voordat de helm in de georganiseerde schaatssport verplicht wordt. Maar beter is het om al zelf het initiatief te nemen. Meer informatie over de prachtige Cadomotus Omega helm vind je hier. De helm is te koop in de betere schaatswinkel. Dus stap een keer binnen, pas de helm en kies voor veiligheid. Past de helm niet? Dan is er vast wel een andere flitsende helm.