Maatwerk schaatsschoenen van Groothuis getest

Groothuis maatwerk schaatsschoenen, foto Barend PrincenBen je op zoek naar maatwerk schaatsschoenen? Lees dan dit artikel over het maatwerktraject bij Groothuis. Groothuis is een orthopedische schoenmakerij uit Groningen. Het bedrijf bestaat al meer dan 100 jaar maar sinds een aantal jaar leggen zij zich vooral toe op maatwerk schaatsschoenen. Een mooi bedrijf met een prachtig product wat met hart voor de zaak gemaakt wordt. Eerdere testten wij al Maple custommade schaatsschoenen, waar we zeer tevreden over waren. Nu is het de beurt aan Groothuis om hun maatwerkconcept onder de loep te nemen. Een totaal ander proces met een prachtig resultaat dat door menig schaatstopper doorlopen wordt.

Ergonomie van de schaatsschoen

Bij schaatsschoenen wordt nog niet zo lang naar ergonomie gekeken. De conventionele schaatsen hadden nauwelijks een voetbed en het ijzer zat met popnagels onder de schoen genageld. Er was maar één merk voor de top en dat was Viking. Maar de Viking schoen leidde tot diverse voetproblemen en lokaal waren er allerlei schoenmakers die op verzoek van de schaatsers aanpassingen aan de schoenen deden zoals een dikkere tong of extra steun. Inmiddels bestaat een goede schaatsschoen uit een anatomisch gevormde kuip en in het hogere segment is deze kuip gemaakt van thermoplastisch carbon. Naar de voet vervormbaar door middel van warmte dus. Daar is niet alleen het comfort, maar ook het gevoel met het ijs flink door vooruit gegaan. Viking kreeg daarbij in de jaren '80 voor het eerst echte concurrentie van bijvoorbeeld Krienbühl en Raps. Beide merken zien we overigens nauwelijks nog hoewel Raps is overgenomen door Maple en je wel volop Maple schoenen ziet. Voor de wedstrijdschaatser is maatwerk weer een stap verder vooruit. Zo ontstond de ontwikkeling van de custom made schaatsschoenen. Naast Viking en Maple stortten diverse orthopedisch schoenmakers zich op deze markt zoals Seves en Groothuis. In het buitenland zien we nog Marchese en van Horne. Vrijwel elke (sub)topper rijdt nu op maatwerk schoenen. 

Test Groothuis Maatwerkconcept

Met de orthopedische kennis van Groothuis, de passie voor schoenen en liefde voor de schaatssport ontwikkelde Groothuis een kwalitatief hoogwaardig maatwerk product dat tot in de top gebruikt wordt. Denk aan schaatsers als Jan Blokhuijsen, Stefan Groothuis, Michel Mulder, Bart Swings, Bob de Vries, Margot Boer, Thijsje Oenema en Bo van der Werff. Maar wat maakt de Groothuis maatwerkschoenen uniek?

Prijs Groothuis schaatsschoenen

Groothuis biedt de volledige maatwerkschoenen voor €965.- aan. Dan heb je een maatwerk schaatsschoen in de door jou gewenste kleuren. Dat is op zich al vrij gunstig ten opzichte van concurrenten die allen met hun prijs rond de €1100,- zitten. Maar daarnaast biedt Groothuis nog een extra mogelijkheid. Namelijk om wel het gehele maatwerk traject te doorlopen maar met de standaard kleuren van Groothuis. Dat wil zeggen, wit of zwart met gouden bies. En dan kost het maatwerktraject slechts €795,-. 

Het maatwerkproces in de werkplaats van Goothuis

De maatwerk schaatsschoenen van Groothuis zijn niet te koop bij de dealer. Je maakt daarvoor een afspraak bij Groothuis in de werkplaats. Als orthopedisch schoenmaker zweert Ger Groothuis bij het maken van een gipsen voetafdruk. Dat gebeurt tijdens een eerste afspraak. Op ambachtelijke wijze wordt de voet ingegipst. Na een kort drooproces wordt de gipsen voet vakkundig losgesneden van de voet. Afhankelijk van waar je woon ben je "even" onderweg naar Groningen, maar voor deze eerste afspraak heb je minder dan een uur nodig.
Met behulp van de mal die zo ontstaat wordt de voet in composiet materiaal geconstrueerd. Rond deze mal wordt vervolgens een dunne doorzichtige leest gemaakt. Tijdens een tweede afspraak die ook korter dan een uur duurt is het de bedoeling de doorzichtige leesten aan de voet te doen. Daar waar nog eventuele knelpunten zijn maakt Groothuis een aantekening op de leest. Vervolgens worden in een gesprek alle wensen doorgenomen. Wat voor type schaatser ben je? Hoe stijf wil je de schoen? Welke steekmaat wil je? Wil je een snijvaste beschermer voor de enkel? En aan welk ontwerp denk je?

Eerste voetafdrukvoetafdrukingipsen voet maatwerk schaatsschoeneningipsen voet maatwerk schaatsschoeneningipsen voet maatwerk schaatsschoeneningipsen voet maatwerk schaatsschoenen

ingipsen voet maatwerk schaatsschoenen

gipsen mal maatwerk schaatsschoenencomposiet mal maatwerk schaatsschoenendoorzichtige mal maatwerk schaatsschoenenpassing mal maatwerk schaatsschoenendoorzichtige mal met aantekeningen schaatsschoenen

Productie van de maatwerk schaatsschoenen

Vanaf dat moment heeft Groothuis alle informatie in huis om de schoen te produceren en krijg je enkele weken later bericht dat de schoenen klaar zijn. 

Levertijd van de Groothuis maatwerkschoenen

Wij horen dat de levertijd bij diverse merken soms wel tot een half jaar oploopt. Of dat het lang duurt voor je een afspraak kunt maken. Wij hebben gemerkt dat we bij Groothuis al na 12 bericht kregen dat de schoenen gereed waren. Dat vinden we zeer acceptabel. Er is een keuze om de schoenen dan te laten verzenden maar "een ritje" naar Groningen borgt dat je de schoenen nog even hebt kunnen passen en dat een eventueel knelpuntje nog verholpen wordt.

De eerste indruk van de maatwerkschoen

Het resultaat van de eenmaal geleverde schaatsschoenen is geweldig. De schoenen ademen kwaliteit. De materialen zijn zacht maar voelen stevig en kwalitatief hoogwaardig aan. Het ontwerp is volledig naar eigen smaak, en over smaak valt niet te twisten. 

Groothuis Custom made bootsGroothuis Custom made skateboots

De pasvorm van de maatwerkschoen

Uiteraard gaat het niet om het uiterlijk van de schoen maar om de pasvorm. Tijdens de eerste keer passen werden de schoenen als perfect beoordeeld. Dus er hoefde op dat moment niets aan te gebeuren. Zou dat toch het geval zijn geweest dan kan de schoen door middel van warmte lichtjes vervormd worden om kleine drukpunten aan te passen. Na de eerste keer schaatsen ontdekte we toch wat kleine knelpunten. We hadden de neiging deze te gaan verhelpen met warmte, maar nadat we toch even doorgezet hebben was het drukpunt na een keer of 5 schaatsen verdwenen. Inmiddels zijn al diverse PR's met deze schoenen verbroken

Conclusie Groothuis maatwerkschoenen

Tijdens een eerdere ervaring met maatwerkschoenen merkten wij als dat je meer één bent met schoen, schaats en ijs. Het comfort is ook een flinke verbetering. Groothuis is zeer nauwkeurig en laat niets aan het toeval over. Je kan er echt vanuit gaan dat je met probleemloze schoenen naar huis gaat. De prijs is gunstiger dan gemiddeld. Groothuis gebruikt bovendien topkwaliteit materiaal waardoor de schoen lang mee kan. Wie later nog een nieuw paar wil, bijvoorbeeld als skeelerschoen kan tegen gereduceerd tarief terecht om op dezelfde leest gebaseerd een extra paar te maken. Ook een groot voordeel. Vanuit Schaatstest kunnen wij Groothuis van harte aanbevelen.