Reparatie schaatsschoenen de moeite waard

Schaatsschoen reparatie11Heb je beschadigde schaatsschoenen? Dan is het niet altijd meteen nodig nieuwe schoenen te kopen. Bij Bikes4You in Emmen repareren ze carbon schaatsschoenen en in Heerenveen repareert Johannes Feenstra leer en opbouw van schaatsschoenen. Feenstra doet dat voor de hele schaatstop en Bikes4You repareerde ook al schoenen voor bekende schaatsers zoals Ingmar Berga, Jorrit Bergsma en Heather Bergsma Richardson. Schaatstest wilde eens kijken hoe ze dat daar aanpakken.

Probleem met carbon schaatsschoenen

Al een tijdje voelde ik wat frictie in beide custom made schaatsschoenen. Zodanig dat het niet veilig aanvoelde en dat er geen controle was. Ik had vermoedde dat er iets mis was met de bevestiging van de klapschaats op de schoen. Ik had al nieuwe schaatsschoenen aangeschaft en dit paar lag ongebruikt in de kast. Totdat ik op het idee kwam om eens te kijken of het gerepareerd kon worden. Na een zoektocht langs diverse op racefietsen carbonrepair bedrijven bleek dat het thermoplastisch carbon een wat andere aanpak vereist en dat ze het niet aandurfden. Totdat ik bij Bikes4You in Emmen kwam. Zij bleken er al ervaring mee te hebben.

 

Onderzoek van de schaatsschoenen

Schaatsschoen reparatie4Schaatsschoen reparatie3

Mart Hamberg van Bikes4You ging met de schoenen aan de slag. Bij nader onderzoek bleek dat het metalen bevestigingsplaatje waaraan de klapschaats gemonteerd wordt los in de carbonzool van de schoen zat. Als reparateur onderzocht hij hoe dit kon gebeuren en hoe hij het kon herstellen zodat dit niet weer zou gebeuren.

 

Analyse van het probleem met de schaatsschoenen

Schaatsschoen reparatie7

Om een goed beeld te krijgen hoe de schoen was opgebouwd schuurde Mart het carbon rondom de schade laagje voor laagje weg. Al snel bleek dat er over het metalen plaatje, wat in de zool verwerkt zat, maar 1 a 1,5 laag koolstof zat. Bovendien was er geen hechting met het metalen plaatje en het koolstof. Mart verklaart dit doordat de kuip van de schoen gemaakt wordt op de mal waar het metalen plaatje al bij in zit. Deze wordt nadien gevlakt om het ijzer er recht onder te krijgen. Door dit proces wordt de wanddikte bij de bevestiging dunner en dat is achteraf dus te veel geweest.

Aanpak van de carbonreparatie van de schaatsschoenen

Schaatsschoen reparatie9Schaatsschoen reparatie10Schaatsschoen reparatie11

Om de schoen uiteindelijk goed te herstellen is op alle bevestigingen een groot oppervlakte weggeschuurd. Vervolgens werd er nieuw koolstof op maat geknipt om terug te plaatsen op het weggeschuurde deel. De op maat geknipte lagen koolstof worden gedrapeerd met een epoxy hars, geplaatst op het te repareren stuk en bedekt met een scheurweefsel die zorgt voor een goede verdeling van de hars. Dit moet vervolgens uitharden. Het hakstuk vroeg hierbij iets meer aandacht. Want de rondingen van het hakstuk waren moeilijker te volgen. Maar dat is opgelost door het stuk vacuüm te trekken. Over het scheurweefsel komt dan een laagje plastic met kleine gaatjes. Deze zitten er in om het overtollige hars wat door vacuum uitgeperst wordt, door te geven naar een absorptie doek. Na het uitharden is de schoen geschuurd en afgelakt met een 2 componenten blanke lak.

Schaatsschoen reparatie15Schaatsschoen reparatie16Schaatsschoen reparatie13Schaatsschoen reparatie14

Gebruik van de gerepareerde schaatsschoenen

De schaatsschoenen zien er zo strak in de lak weer prachtig uit. Aan de prettige custom made pasvorm is niets gewijzigd en ze zitten weer fantastisch. De klapschaats past er weer perfect onder en bij het schaatsen is geen enkele frictie meer voelbaar. Ik ben blij met de reparatie die altijd goedkoper is dan een paar nieuwe schoenen. 

Johannes Feenstra voor de opbouw van de schaatsschoen

Schoenmakerij Feenstra uit Heerenveen houdt zich al jaren bezig met de raparatie en/of aanpassing van schaatsschoenen. Deze ervaring bleef niet onopgemerkt en steeds meer schaatstoppers wisten de weg naar hem te vinden. Ook Viking kwam dit ter oren en contracteerde Johannes Feenstra als Viking service centrum. Dat betekent dat Johannes Feenstra voor Viking herstelwerkzaamheden verricht en service biedt, maar ook bijdraagt aan de ontwikkeling van schaatsschoenen en de productie van custommade schaatsschoenen. Maar wil je zelf direct iets laten repareren of wijzigen aan je schaatsschoenen? Dan kan je ook bij Johannes terecht. Denk bijvoorbeeld aan het vastzetten, vervangen of wijzigen (dikker, dunner of met beschermstrip) van een tong. Of denk aan het vervangen van een rits of afdekflap, het dikker of dunner maken van een schuimpolsterlaagje onder het leer, of het verzetten van veterringen. Allemaal aanpassingen of raparaties waarvoor je bij Johannes terecht kan. 

Johannes Feenstra 1Johannes Feenstra 2Johannes Feenstra 3Johannes Feenstra 4