Instelbaar stuurgedrag Marchese klapschaatsen

AfstellingWedgeMarcheseDe Marchese Record klapschaatsen (schaatsbuizen) hebben vanaf dit seizoen de mogelijkheid om het stuurgedrag naar eigen smaak in te stellen. Door het verstellen van de positie van de wedge achter op de schaats kan de flexibiliteit van de buis worden ingesteld. De afstand van deze nok tot het scharnierpunt van de klapschaats is bepalend voor de flexibiliteit van de buis. De flexibiliteit van de buis is vervolgens weer bepalend voor het stuurgedrag. 

 

AfstellingWedgeMarchese2Met de nok (wedge) in de achterste positie (A) is de afstand met het scharnierpunt groter. Hierdoor zal de buis gemakkelijker in het midden buigen en dus flexibeler aanvoelen. Wanneer de wedge in de voorste positie wordt geplaatst (B), is de afstand kleiner en de buis stijver. Cadomotus is altijd weer op een innovatieve manier met de schaatsport bezig. Metingen hebben bewezen dat de plaatsing van de wedge veel invloed heeft.

 

AfstellingWedgeMarchese3Een meer flexibele buis buigt meer tijdens het schaatsen en zal daardoor tevens meer insturen. In de plaatjes hieronder vind je meer verheldering. Het is goed om hierbij wat vraagtekens te zetten bij de reguliere gang van zaken bij standaard schaatsen. Grote/zwaardere rijders met een grote schoenmaat hebben de wedge vaak achter op de buis hebben staan. Dat betekent dat zij mett hun zware lijf op een meer flexibele buis rijden. Wij denken dat dat vreemd is tegenover een kleine, lichte rijder die de wedge veel dichter bij het scharnierpunt heeft staan en daardor dus met een stijvere schaats rijdt. Zou het niet logischer zijn als de lichte rijder een wat meer flexibele buis rijdt en de zwaardere rijder een wat stijver exemplaar? 

 

Met een verstelbare Wedge is het mogelijk om dit naar eigen keuze af te stellen en wij juichen dat van harte toe. Cadomotus heeft dit samen met Marchese mogeloijk gemaakt, uit de foto's wordt duidelijk hoe dit werkt.

AfstellingWedgeMarchese4

AfstellingWedgeMarchese5